Mijn account
Winkelwagen
Toon prijzen

Voor 12:00 uur besteld, de volgende werkdag in huis

Bel ons voor gratis advies 06 1332 2476

Uitmuntende reputatie bij onze klanten

Bespaar geld

Glaswol, PIR, Steenwol

Bespaar geld en geniet van extra comfort met dak isolatie

Een algemene natuurkundige regel is dat warmte opstijgt. Dat is ook al ruimschoots in de praktijk bewezen. Als je beneden hard stookt, kan je er vanuit gaan dat de warmte uiteindelijk op de bovengelegen verdieping blijft hangen. Tenzij je dak niet goed is geïsoleerd, dan voel je de warmte letterlijk vervliegen. De door jou betaalde energie gaat verloren in de buitenlucht. Dat is natuurlijk zonde. Een huis verliest doorgaans de meeste warmte door het dak. Gemiddeld gezien gaat 15% warmte via de vloer en 15% warmte via de muren verloren, waar zo’n 25% warmte via het dak wegglipt. Dit is vrij eenvoudig te verhelpen door dak isolatie aan te brengen.

Aan de binnen- of buitenkant

Een dak kan je zowel aan de binnen- als aan de buitenkant isoleren. Waar je het beste voor kunt kiezen verschilt per situatie. Een dak via de buitenkant isoleren kost vaak wat meer dan het isoleren van het dak via de binnenkant. Qua effectiviteit kan in het algemeen wel worden gezegd dat isolatie vanaf de buitenkant de voorkeur verdient. De buitenkant kan je namelijk in één stuk isoleren. Dat voorkomt onderbrekingen die afdoen aan de isolerende werking. Isolatie aan de binnenkant plaats je meestal tussen de balken van de dakconstructie. Dat betekent dat je steeds losse stukken isoleert. Rondom die balken ontstaan dan kieren en naden die zogenaamde koudebruggen veroorzaken. Dak isolatie aan de binnenkant kan vaak wel eenvoudiger worden aangebracht omdat je er gemakkelijker bij kan en het is ook goedkoper in aanschaf.

Schuin- of plat dak

Zowel een schuin- als platdak kan je beide ook zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant isoleren. Bij een plat dak moet wel met diverse extra dingen rekening worden gehouden. Zo kan isolatie aan de binnenkant van een plat dak eerder leiden tot vocht problemen. Op een plat dak blijft water immers sneller staan. Als dat eenmaal een kans krijgt om in het dak te trekken, zal het ook in het isolatiemateriaal trekken met schimmel en ongezonde situaties tot gevolg. Als je een plat dak aan de buitenkant gaat isoleren, moet je weer rekening houden met het zwaardere gewicht. Zeker als je bovenop het isolatiemateriaal nog grind of betontegels wilt leggen, wordt het gewicht al snel een stuk hoger en moet je goed laten uitrekenen of er geen veiligheidsrisico’s aan kleven.

Isolatiemateriaal

Geschikt en veelgebruikt isolatiemateriaal voor dak isolatie aan de buitenzijde is bijvoorbeeld PIR-platen, EPS-platen, houtvezel of hardschuim. Van binnenuit kan je ook werken met PIR-platen, maar ook met bijvoorbeeld steenwol of glaswol. Met dakleer, ook wel bitumen genoemd, kan je zowel de boven- als onderlaag van het dak isoleren. Als je niet weet welk materiaal je het beste kan kiezen, kijk dan vooral naar de dikte, de prijs en de wijze van bevestiging. Al deze materialen hebben prima isolatiewaarden, maar ze hebben toch ook net allemaal weer andere eigenschappen.

Een dak (laten) isoleren door een expert of als doe-het-zelver?

Het aanbrengen van dak isolatie hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Als je zelf een beetje handig bent, dan kan je al een heel eind komen. Maar je wilt natuurlijk wel dat de isolatiewerkzaamheden een optimaal effect teweeg brengen. Isoleren is vaak niet een klus die je herhaaldelijk wilt uitvoeren. Begin daarom in ieder geval altijd met een uitgebreide voorbereiding. Op welke wijze wil je gaan isoleren? Van binnen of van buiten? Wil je kant en klaar platen bevestigen of liever een rol steenwol uitrollen? Wil je de isolatie verlijmen of liever met spijkers vastmaken? Kies vervolgens het isolatiemateriaal dat het beste bij jouw dak en jouw persoonlijke wensen aansluit. Zie je het toch niet zitten? Vraag dan vooral advies aan een professional.