Mijn account
Winkelwagen
Toon prijzen

Voor 12:00 uur besteld, de volgende werkdag in huis

Bel ons voor gratis advies 06 1332 2476

Uitmuntende reputatie bij onze klanten

Steenwol

Steenwol

Duurzame steenwol isolatie

Een van de meest gebruikte isolatiematerialen is steenwol. Vanwege de vele voordelige eigenschappen, is steenwol isolatie erg populair. Het wordt zowel gebruikt in woningen, kantoren, bedrijfspanden als winkels. Met steenwol kan je binnenwanden, gevels, vloeren, plafonds en daken succesvol isoleren.

Het ontstaansproces van steenwol isolatie

Vrijwel iedereen kent steenwol in haar huidige vorm als isolatiemateriaal. Maar haar naam dankt zij aan haar interessante oorsprong. Steenwol wordt ook wel rotswol genoemd. Het wordt namelijk gemaakt van een oeroud vulkanisch gesteente. Dit gesteente wordt geplet tot korrelige staat. Daar worden uitgegloeide steenkolen en metaalschuim aan toegevoegd, om vervolgens gezamenlijk in een oven samen te smelten. Deze substantie wordt tot draden gestold middels draaiende spinwielen. Om de vezels vervolgens aan elkaar te binden, wordt harsbindmiddel aan de wol toegevoegd. Daarmee vormt de wol uiteindelijk een mat die weer wordt uitgehard en samengeperst een oven. En zo ontstaat de steenwol mat die wij vandaag de dag kennen als populair isolatiemiddel.

Handige eigenschappen van steenwol isolatie

Waarom is het gebruik van steenwol dan zo populair? Dit is om een aantal verschillende redenen. Al deze eigenschappen maken deze investering de moeite waard.

Een aantal eigenschappen verdient het daarbij om uitdrukkelijk te worden benoemd.

Goede isolatiewaarde

Naast alle voordelige eigenschappen, heeft steenwol ook gewoon een goede isolerende waarde en is zij eenvoudig toe te passen en aan te brengen. Steenwol wordt veelal geleverd als steenwolplaten. Zij zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, van bijvoorbeeld 5, 7,5, 10 of 15 centimeter. Doorgaans geldt hoe dikker de plaat, hoe hoger de isolerende werking. De Rd-waardes van steenwolplaten liggen tussen 0,85 en 5,1.

Akoestische isolatie

Verder heeft Steenwol een open structuur, waardoor zij een uitstekende akoestische isolatie verzorgt. Dit maakt haar bijvoorbeeld uitermate geschikt als isolatie voor een vloer.

Waterafstotend, dampdoorlatend en niet schimmelgevoelig

Ook is zij waterafstotend en dampdoorlatend. Dit betekent dat vocht kan ontsnappen, maar dat zij niet schimmelgevoelig is. Dit materiaal zet ook niet uit als er vocht in zit, want het neemt simpelweg geen vocht op.

Brandwerend

In tegenstelling tot veel isolatiemateriaal dat vroeger werd gebruikt, maak je een gebouw niet brandgevaarlijker door het gebruik van dit materiaal. Steenwol is immers brandwerend, wel zo veilig!

Groen en verantwoord

Gelet op de natuurlijke oorsprong van het materiaal is het recyclebaar en heeft het een relatief lange levensduur. Het wordt gemaakt van natuurlijke materialen en ook het productieproces is niet schadelijk voor het milieu. Dit maakt steenwol geliefd bij mensen die een échte duurzame keuze willen maken.

Het plaatsen van steenwol

In principe is het plaatsen van steenwol eenvoudig. Allereerst kan je eenvoudig een x aantal steenwolplaten bestellen of een order plaatsen van een x aantal vierkante meters. Zo weet je zeker dat je niet veel te veel of veel te weinig besteld. Vervolgens vul de open ruimtes in de gewenste ruimte op door er steenwolplaten tussen te duwen, bijvoorbeeld tussen een muur. De uitdaging is vooral om te zorgen dat de steenwol goed op elkaar aansluit en dat er geen open ruimtes ontstaan. Verder moet er nog wel een belangrijke kanttekening worden geplaatst bij het plaatsen van steenwol isolatie. Vanwege haal wollige structuur, komen er vezels vrij bij hantering ervan. Aanraking met die vezels, kan voor irritatie zorgen. Aanraking op de huid of in de ogen kan al voldoende zijn voor jeuk, roodheid en/of een branderig gevoel. Ook kan het een onaangenaam gevoel in de luchtwegen veroorzaken als de vezels worden ingeademd. Zorg daarom dat je goed bent voorbereid. Draag bijvoorbeeld handschoenen, een veiligheidsbril en een mondkapje. Als het eenmaal op zijn plek zit, ben je wel verzekerd van een duurzame investering.