Mijn account
Winkelwagen
Toon prijzen

Voor 12:00 uur besteld, de volgende werkdag in huis

Bel ons voor gratis advies 06 1332 2476

Uitmuntende reputatie bij onze klanten

PIR plaat

PIR

PIR isolatie platen als duurzame vorm van isoleren

Wie een dak, vloer of spouwmuur wil isoleren, kan kiezen voor PIR isolatie platen. PIR staat voor polyisocyanuraat, een soort schuim. Met dit materiaal ben je verzekerd van een duurzame investering waar je nog jarenlang plezier van kan hebben. Het is niet voor niets dat deze platen erg populair zijn om toe te passen bij isolatiewerkzaamheden. Zij hebben een aantrekkelijke isolatiewaarde tussen de 0,9 en 7,27. Ook zijn de platen in verschillende maten te verkrijgen, met diktes tussen de 20 en 160 millimeter en lengtes tot meerdere meters. Aan welke eigenschappen heeft de PIR plaat verder haar populariteit te danken?

Licht en slank

De duurzaamheidseisen gaan steeds verder omhoog. En hoewel er ondertussen veel isolatiemateriaal is ontwikkeld dat aan deze voorwaarden kan voldoen, worden de isolatieconstructies daarmee vaak ook wel steeds dikker. Als je maar een smalle ruimte ter beschikking hebt, bijvoorbeeld tussen je muur, bieden PIR isolatie platen een oplossing. PIR platen hebben namelijk een hoge isolatiewaarde, maar zijn toch licht van gewicht en smal in omvang. Ideaal dus voor kleinere ruimtes. Ook handig bij isolatie van een plat dak, bij welke constructie je het gewicht veelal zo laag mogelijk wil houden.

Eenvoudig te verwerken

Vanwege de dunne omvang en het lichte gewicht, is het zeer eenvoudig om rechte oppervlakten met PIR platen te isoleren. Je houdt de platen eenvoudig tegen het oppervlakte aan waar ze moeten komen. Vervolgens maak je de platen daaraan vast met schroeven, lijm of lijmschuim. Welke bevestigingswijze het beste kan worden gehanteerd, is afhankelijk van de locatie en het materiaal waarop de platen moeten worden bevestigd. Het bevestigen van de PIR isolatie platen is geen onaangename klus. Anders dan bijvoorbeeld bij glaswol of steenwol waarbij de vrijkomende vezels voor veel irritatie kunnen zorgen.

Niet vochtgevoelig

Het materiaal gaat lang mee, behoudt zeer lange tijd haar optimale isolatie eigenschappen en is niet gevoelig voor vocht. Er zijn bijvoorbeeld isolatiematerialen die schimmelgevoelig zijn. Als er vocht bij dit materiaal komt ontstaat er schimmel. Er zal dan isolatiefolie rondom moeten worden bevestigen om dit risico te beperken. Met PIR platen ben je gelijk klaar. Aan beide kanten zit een dampdichte aluminium laag waardoor het gelijk tegen vocht is beschermd.

Duurzaam

Het is een misvatting dat alle isolatiematerialen naast hun duurzame isolerende werking, zelf ook even duurzaam zijn. Het ene isolatiemateriaal gaat langer mee dan het andere. PIR isolatie platen scoren hoog op de duurzaamheidsladder. Dat is een groot voordeel, omdat isoleren tijd en geld kost en dat zal je niet (onnodig) willen herhalen. PIR platen gaan een heel gebouwleven mee. Zo weet je zeker dat je eenmaal een goede investering doet die zich in de jaren daarna terugbetaalt.

Zijn er ook nadelen?

Ja, die zijn er. Zoals bij elk type isolatiemateriaal, hebben ook de PIR platen nadelen vergeleken met alternatieven. Zo is deze vorm van isolatie doorgaans wat duurder in aanschaf en is zij niet geschikt voor directe blootstelling aan zonlicht.

Wel of niet milieuvriendelijk?

Dit is een tweeledige vraag met een tweeledig antwoord. Enerzijds is het productieproces van PIR niet erg milieuvriendelijk. PIR platen zijn namelijk gemaakt van hardschuim kunststof. Bij het maken daarvan kunnen giftige en schadelijke stoffen vrijkomen. Anderzijds is toepassing van PIR platen wel milieuvriendelijk. Deze platen vormen zeer goed isolatiemateriaal, waardoor het stookkosten bespaard en je de werkzaamheden maar eens in de heel veel jaar hoeft uit te voeren. Daarmee lever je juist weer een positieve bijdrage aan het milieu.