Je winkelwagen is momenteel leeg!

Dakleer
Wanneer moet je dakleer vervangen?
Dakleer is een veelgebruikt materiaal voor platte en licht hellende daken. Het biedt een waterdichte bescherming tegen regen en andere weersinvloeden. Maar net als elk materiaal heeft dakleer niet het eeuwige leven. Hoe weet je wanneer het tijd is om je dakleer te vervangen? Hier leggen we alles uit wat je moet weten!
De leeftijd van je dak
Een goed aangebracht dakleer gaat gemiddeld 20 tot 25 jaar mee. Dit is dan nog wel afhankelijk van de kwaliteit en de blootstelling aan het weer. Ouderdom is een van de belangrijkste redenen om dakleer te vervangen. Zie je scheurtjes, blazen of loslatende randen? Dan is het waarschijnlijk tijd voor een nieuwe laag. Zelfs als je nog geen zichtbare schade ziet. Ouder dakleer kan verzwakt zijn en snel problemen veroorzaken.
Scheuren en blazen in het dakleer
Door de jaren heen wordt dakleer blootgesteld aan hitte, kou en neerslag. Dit kan leiden tot scheuren, blazen of zelfs losse stukken. Blazen ontstaan door vocht dat zich onder het dakleer ophoopt en uitzet door temperatuurverschillen. Kleine scheurtjes kunnen soms nog gerepareerd worden. Maar als het oppervlak veel schade vertoont, is je dakleer vervangen de beste optie. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op lekkages en structurele schade aan je dak.
Lekkages en vochtproblemen
Een lekkend dak is een duidelijk signaal dat het dakleer zijn beste tijd heeft gehad. Water dat binnendringt, kan zorgen voor houtrot, schimmel en vochtproblemen in huis. Wacht je te lang met dakleer vervangen? Dan kunnen de kosten voor herstel alleen maar oplopen. Controleer ook binnenshuis op vochtplekken of schimmelvorming op het plafond of de muren. Dit kan namelijk een indicatie zijn van een lek in het dak.
Slijtage van de dakleer bovenlaag
Dakleer bestaat uit meerdere lagen, waaronder een dakleer onderlaag en een dakleer bovenlaag. De bovenlaag is de eerste beschermingslaag en wordt het meest blootgesteld aan de elementen. Slijtage van deze laag kan ervoor zorgen dat het onderliggende materiaal kwetsbaar wordt. Zie je dat het dakgrind loslaat, dat er barsten of uitdroging optreden in de bovenlaag of dat de beschermende laag dunner wordt? Dan is het tijd om de situatie te laten beoordelen. Een versleten bovenlaag kan niet langer effectief water afvoeren. Het maakt je dak vatbaar voor lekkages.
Loslatende randen en naden
Dakleer wordt vaak in banen aangebracht die aan elkaar worden gehecht. Na verloop van tijd kunnen deze naden en randen loslaten. Daardoor kan water gemakkelijker onder het dak komen. Dit probleem treedt vooral op bij oudere daken. Of als het dakleer niet goed is aangebracht. De experts van Isolatie Gigant kunnen beoordelen of een plaatselijke reparatie volstaat of dat het dakleer vervangen nodig is. Regelmatige inspecties helpen om dit soort problemen vroegtijdig op te sporen. Voordat ze grote schade aanrichten.
Laat je dak tijdig controleren
Dakleer vervangen hoeft niet altijd pas te gebeuren bij lekkage of zichtbare schade. Regelmatig onderhoud en inspecties helpen om problemen vroegtijdig te signaleren en grotere schade te voorkomen. Laat je dak om de paar jaar controleren.
Twijfel je of je jouw dakleer moet vervangen? Wij staan klaar om een professionele inspectie uit te voeren. Je krijgt advies over de beste oplossingen wij zorgen voor een waterdicht resultaat. Met onze expertise en hoogwaardige materialen garanderen we een dak dat weer jaren meegaat. Neem vandaag nog contact met ons op voor advies of een vrijblijvende offerte!