Je winkelwagen is momenteel leeg!
PIR
Warme voeten met vloer isolatie, wie wil dat niet?
Steeds meer mensen maken de stap en kiezen voor vloerisolatie. En dat is ook niet zo gek. Het isoleren van de vloer kent ook vele voordelen. Zo houd je de temperatuur binnen een stuk beter onder controle. In de winter verlies je geen warmte en in de zomer blijft het langer koel. Dat heeft als bijgevolg dat je minder stookkosten hoeft te betalen, omdat jouw woning veel minder warmte via de vloer verliest dan via een vloer zonder isolatie. En daarmee draag je weer een klein stukje bij aan een beter klimaat door minder energie nodig te hebben.
Hoe kan je vloer isolatie toepassen?
Het antwoord op die vraag hangt van een aantal factoren af. Eén van die belangrijkste factoren is de vraag of jouw woning beschikt over een kruipruimte, en zo ja, of de kruipruimte goed bereikbaar is. Je kan een vloer namelijk aan de bovenkant isoleren, maar ook onder de vloer aan de boven- en onderkant van de kruipruimte.
Aan de bovenkant van de vloer
Vrijwel iedere vloer kan aan de bovenkant worden geïsoleerd. Dit doe je dan bijvoorbeeld met PIR platen, XPS platen of OSB vloerplaten. Deze platen plaats je eenvoudig op de ondervloer. Dit komt dus vaak op de betonvloer onder de door jouw gekozen afwerking van de vloer te liggen. Veelal wordt dit gecombineerd met vloerverwarming. Deze manier van isoleren is vrij eenvoudig aan te brengen. Het nadeel ervan is dat er extra hoogte op de vloer komt. Houd hier rekening mee. Het hoeft niet altijd een probleem te zijn. Het hoeft immers geen enorme dikte zijn. PIR platen zijn er bijvoorbeeld al in zeer beperkte diktes. Maar soms zorgt het wel voor veel rompslomp. Deuren moeten bijvoorbeeld worden aangepast omdat zij anders tegen de vloer aan draaien. Of de onderste trede van een trap wordt lager dan de andere treden wat kan zorgen voor optisch bedrog en misstappen. Dat kan dus een reden zijn om te kiezen voor een isolatie onder de vloer als dit mogelijk is.
Aan de bovenkant van de kruipruimte
Als jouw woning over een kruipruimte beschikt waar je ook makkelijk doorheen kunt kruipen, is het aan te raden om vloer isolatie aan te brengen aan de bovenkant van de kruipruimte. Oftewel, aan de onderkant van de vloer. Aan de onderkant van vloer kan je bijvoorbeeld PIR platen en EPS platen verlijmen. Dit is een zeer effectieve manier van isoleren. Je voorkomt namelijk ook volledig dat de kou vanaf de onderkant in je vloer trekt. De kou krijgt niet eens een kans om met de vloer zelf in aanraking te komen. Helaas is het dus niet altijd mogelijk, daarom biedt deze manier van isoleren niet altijd een uitkomst.
Aan de onderkant van de kruipruimte
Heeft jouw woning wel een kruipruimte, maar is deze niet groot genoeg om (eenvoudig) doorheen te kunnen kruipen? Dan kan je er ook voor kiezen om de onder- en/of binnenkant van de kruipruimte te isoleren. Je kan bijvoorbeeld op de zandbodem een laag schelpen of isolatiechips verspreiden. Je kan de kruipruimte ook vullen met EPS parels of PUR schuim. Dit houdt kou en vocht vanaf de grond tegen. Het nadeel hiervan is wel dat je nog steeds warmte verliest langs de wanden van de kruipruimte.
De meest geschikte vloer isolatie voor jou
Wat voor jou de meest geschikte vloerisolatie is, hangt dus af van jouw concrete situatie. Heeft jouw woning een kruipruimte waarin je kunt isoleren? Dan kan je daar dankbaar gebruik van maken. Zo niet? Geen probleem! Je kunt ook de bovenkant van de vloer isoleren. Vloer isolatie is dus voor iedereen mogelijk.